Source in english
Traducere
Daca esti ca mine, uneori sunt atat de ocupat încercând să recuperez, chiar stand, să iau conducerea pierzand perspectiva. Când lucrurile merg bine, eu sunt in varful lumii. Cu toate acestea, atunci când vine ghinionul sau văd lucruri la alţii realizari pe care as fi vrut sa le pot face, ma trag in jos. In momente ca acestea, ma refer din nou la trei parabole din culturi diferite, care m-au ajutat sa ţină mai bine punctul meu de vedere.
Noroc sau ghinion? (A koan Zen)
Odata, demult, a fost un fermier bătrân care a lucrat culturile sale de mai mulţi ani. Într-o zi calul a fugit. Auzind vestea, vecinii lui a venit în vizită. “Ai ghinion”, au spus ei cu simpatie.
“Poate”, a răspuns agricultorul.
În dimineaţa următoare calul s-a întors, aducând cu el alti trei cai sălbatici. “Ce noroc mare!” au exclamat vecinii.
“Poate”, a răspuns bătrânul.
În ziua următoare, fiul său a încercat să calareasca unul din cai, a fost aruncat, şi şi-a rupt piciorul. Vecinii au venit din nou pentru a oferi simpatie pentru nenorocirea lui.
“Poate”, a răspuns agricultorul.
A doua zi după asta, oficialii militari a venit în sat sa ia tineri în armată. Văzând piciorul rupt al fiului, nu l-au mai luat. Vecinii au felicitat pe agricultor pe cat de bine s-au dovedit lucrurile.
“Poate”, a spus agricultorul …
Am considerat la aceasta parabolă este aceea că, în timp ce noi ar trebui să sărbătorim atunci când lucrurile merg bine, nu ar trebui sa fim dusi de val. În acelaşi timp, atunci când se întâmplă lucruri rele să nu ne pierdem calmul. Viaţa nu este numai o serie de suişuri şi coborâşuri, dar, de asemenea, unele “ghinioane”, se poat dovedi a fi “noroc bun”.
De exemplu, atunci când departamentul meu a fost concediat mulţi ani în urmă, am fost lovit destul de greu. Cu toate acestea, în cele din urmă, prin noua poziţie am ajuns la o mai bună recompensa personala şi financiara şi în cele din urmă, catre unde sunt astazi.
Aşa că am învăţat ca se plăteşte pentru a avea un sentiment de calm pe parcursul vietii cu bune şi rele. De asemenea, mi-am dat seama că viaţa nu este o colecţie de evenimente, dar pe care tot ceea ce facem este legat împreună; vietile noastre sunt o serie de zile interconectate.
Aş fi mai degrabă o testoasa fericita (Chineză)
Zhuang Zi a fost un filozof si strateg genial care a trăit în China antică. Abilităţile sale au fost multe şi mai mulţi domnitori au căutat serviciile sale. Unul dintre ei, regele Wei, a trimis curtenii săi la Zhuang Zi de a-l invita să vină la curteaWei şi să fie sesful consilier. Ei l-au găsit pescuind pe malul râului.
Văzând situaţia sa săracă, au crezut că Zhuang Zi-ar sări la sansa pentru statutul şi recompensa. Cu toate acestea, atunci când i-au făcut propunerea lor, el a spus : “Odata, demult, a existat o broasca testoasa sacră, care a fost fericită trăindu-şi viaţa în noroi. Totuşi, pentru că ea era sacră, oamenii regeluiau găsit-o, au dus-o la Palatul Regal, au omorât-o şi au utilizat carapacea pentru a prevedea viitorul. Acum spuneti, dacă broasca testoasa ar prefera să renunţe la viaţa ei si să fie onorată la palat, sau ar fi mai degrabă sa fie în viaţă şi sa bucură de ea însaşi în noroi? ”
Curtenii a răspuns că, desigur, broasca testoasa ar fi mai fericită în noroi.
La care Zhuang Zi a răspuns, “Şi aşa ai raspunsul meu. Duceti-va acasă şi lasati-mă să fiu o broască ţestoasă fericită aici, în noroi.”
Lecţia pe care am luat-o din această parabolă este că suntem de multe ori vrajiti de avansare, faima, si rasplata. Şi suntem atât de sedusi de ea că noi trădăm cele mai preţioase resurse, timp, pentru a-l lua. Şi de multe ori, privind înapoi, suntem nemultumiti cu compromisul. Deci, înainte să iau cu mine mai mult, am încercat şi m-am gândi dacă aş fi mai fericit cu “faima” sau as fi preferat să mă distrez mai mult cu timpul meu “în noroi”.
Regele şi Pionul (în italiană)
Aceasta nu este o parabolă în sine, ci un proverb, scurt şi dulce, şi anume:
“La sfârşitul jocului, regele şi pion se duc înapoi în aceeaşi casetă.”
Pentru mine există două mesaje în această poveste. Una dintre ele este faptul că, deşi avem toate gradele diferite, în cele din urmă toţi suntem la fel. Prin urmare, n-ar trebui să profit de rang în detrimentul altuia, nici nu ar trebui să îmi permit să-mi fie luate avantajele sau intimidat de cineva mai mare de statură.
Alta lecţie am tras din acest proverb este faptul că, în cele din urmă, toate realizările si rangurile noastre nu ar trebui să fie supraevaluate, deoarece, în cele din urmă, cu toţii ” ne întoarcem în aceeaşi casetă.”
Am gasit aceste parabole de ajutor pentru a naviga atât viaţa mea personală şi profesională. Sper că acestea va pot fi de folos, de asemenea.
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply