Regulile de buna purtare erau cele care, pe vremuri, pastrau bunul mers al societatii. Si, cel putin unele dintre ele credem ca ne-ar face si astazi viata mult mai usoara si placuta alaturi de cei din jur. Dintre regulile de mai jos, demult uitate, care crezi ca ar trebui respectata si astazi?
Biletele de multumire
Pe vremuri, cand cineva primea un cadou, trimitea cat de repede posibil un bilet de multumire persoanei de la care primise cadoul. Este pacat ca astazi oferitul de cadouri a devenit, in multe cazuri, o obligatie, iar biletul de multumire ar fi vazut ca extrem de penibil. Aminteste-ti insa o ocazie in care ai facut un cadou din inima. Cand te-ai tot gandit ce i-ar placea persoanei respective, ai alergat apoi in tot orasul sa-l gasesti si i l-ai oferit plin de fericire, pentru a primi in schimb doar un “Merci” sec. Cum te-ai simtit? De aceea, ar fi frumos ca fiecare dintre noi, dupa ce primeste un cadou, chiar daca ii este oferit personal si ii multumeasca persoanei atunci, iar a doua zi sa-i mai spuna inca o data cat de mult i-a placut. Nu spun sa-i trimiti neaparat un bilet. Insa un telefon poti sa-i dai. Va dura cinci minute, dar efectul va fi de neuitat.
Sa pleci la momentul potrivit
Se pare ca in ziua de astazi am uitat complet ce inseamna sa pleci cand trebuie de la o petrecere. Oamenii pleaca daca s-au plictisit, daca au baut prea mult, daca nu sunt suficient de beti, daca vor sa ajunga la alta petrecere, si tot asa. Nimanui nu-i prea pasa daca a stat prea mult, sau a stat prea putin, si cum se simte gazda.
In primul rand, pe vremuri, exista un oaspete de onoare, care era de obicei femeia cea mai in varsta. Era considerat extrem de nepoliticos sa pleci inaintea oaspetelui de onoare, iar odata ce acesta pleca, era un semn ca si tu ar trebui sa faci la fel. Faptul ca ne-am dezobisnuit de a avea acest concept al oaspetelui de onoare ne face sa ne fie greu sa ne dam seama cand sa plecam, pentru a nu ofensa in vreun fel gazda.
Sa ajungi la momentul potrivit
Pe vremuri, daca cineva intarzia insemna, pur si simplu, ca era prost crescut. Nu existau cele 15 minute academice, nici moda de a ajunge ultimul la o petrecere crezandu-te astfel important, nici chiar ideea ca fata sa intarzie la o intalnire pentru a-l pune pe baiat la respect. In majoritatea caselor, daca erai invitat la cina si intarziai 15 minute, ajungeai sa mananci singur in bucatarie inconjurat de servitori, avand voie sa te alaturi celorlalti doar cand invitatii politicosi (care ajunsesera la timp) terminasera de mancat si se retrageau la discutii. Gandeste-te daca tie iti place sa astepti. Putin probabil. Atunci nu te purta cu ceilalti cum tie nu ti-ar placea sa fii tratat.
Banii
In ziua de azi este la moda sa te lauzi cu cati bani ai. Ziarele sunt pline de articole despre asa zise vedete care se lauda cat au cheltuit pe o anumita geanta, cat de scump a fost cadoul pe care l-au primit sau cat au dat pe o masina.
Pe vremuri, un domn niciodata:
1. Nu imprumuta bani de la o doamna.
2. Nu imprumuta bani de la un barbat fara sa fie sigur ca la data promisa, si cat mai repede, ii poate da inapoi.
3. Nu discuta despre cati bani castiga.
4. Nu discuta despre bunurile pe care le detine si cat costa ele
Este iritant sa ii auzi pe toti, in stanga si in dreapta, laudandu-se cu cat au cheltuit intr-o vacanta sau cate haine de firma si-au cumparat. Asta si pentru ca genul acesta de persoane de obicei exagereaza. Dar, mai ales, pentru ca nu este un subiect demn de lauda ca arunci cu bani in toate partile si nu stii sa-i apreciezi. Toti stim care sunt preturile in magazine, asa ca atunci cand vedem un obiect stim daca a fost scump sau nu. Care este sensul sa spui cat ai dat pe el?
Related Articles
No user responded in this post
Leave A Reply