Iata cateva reguli care fac o conversatie agreabila.
Nu vorbi numai tu. Nu monopoliza discutia, fara a le lasa si celorlalti parteneri de conversatie posibilitatea sa intervina. Nu degeaba se spune ca avem doua urechi si numai o singura gura, ceea ce inseamna ca ar trebui sa ascultam de doua ori mai mai mult decat vorbim.
Foloseste tonul si volumul potrivit. In orice conversatie trebuie sa vorbesti suficient de tare cat sa fii auzit, insa nici prea tare astfel incat sa ii deranjezi pe ceilalti. Adapteaza-ti tonul vocii si in functie de subiectul discutat: nu poti vorbi cu entuziasm despre decesul unei pesoane, spre exemplu. De asemenea, evita sa fii unul dintre cei care vorbesc tare ostentativ pentru a se lauda cu micile victorii cotidiene.
Ai grija ca subiectul conversatiei sa fie potrivit cadrului in care te gasesti. Nu purta conversatii prea intime in locuri aglomerate, nu discuta despre vacanta ta preferata la o inmormantare. Trebuie sa fii atent sa adaptezi temele de discutie in functie de oamenii cu care vorbesti si locul in care te afli.
Respecta opinia celuilalt, chiar daca difera de a ta. Ai tot dreptul sa iti exprimi parerea, insa trebuie sa o faci fara a jigni interlocutorul. Nu incerca sa ai mereu dreptate, fara sa accepti ca punctul tau de vedere ar putea fi eronat.
Evita replicile categorice care blocheaza conversatia si nu ii mai permit celuilalt sa intervina. “Nici vorba!”, “Te inseli”, sunt doar cateva dintre replicile pe care ar trebui sa le evitati intr-un dialog civilizat, spune Aurelia Marinescu in cartea sa “Bunele maniere astazi”.
Nu te da destept. Regulile de buna purtare spun ca nu trebuie sa iti pui niciodata interlocutorul in inferioritate, chiar daca esti mai instruit sau mai informat decat el. De aceea, e nepoliticos sa continui sa vorbesti despre un subiect despre care celalalt nu stie prea multe si despre care nici nu e curios sa afle detalii. Risti sa devii plictisitor, iar conversatia nu va fi deloc agreabila.
Ai grija ce vorbesti despre cei care nu sunt de fata. Barfa nu este sigur un semn de buna crestere. A discuta despre persoane care nu sunt de fata este permis, insa depinde ce anume vorbim despre ele. Regulile bunului simt spun ca despre cei absenti “se vorbeste intotdeauna cu placere”. Mai exact, trebuie sa spunem despre ei ce si cat am spune si daca acele persoane ar fi de fata si ar asista la aceasta conversatie. Aurelia Marinescu explica in cartea sa ca eticheta ne obliga chiar sa le luam apararea celor care nu sunt prezenti, daca unul dintre partenerii nostri de discutie ii denigreaza.
Evita concluziile banale sau generalizarile ridicole. “Toate femeile sunt la fel”, “Toti barbatii, o apa si-un pamant” sau orice alte propozitii care se refera la “toti” copiii, studentii, economistii, romanii… sunt banale si nu te pun intr-o lumina prea buna, daca nu se bazeaza pe date statistice si credibile.
Tie ce reguli ti se mai par esentiale pentru o conversatie?
Related Articles
2 users responded in this post
Stiu ca nu are treaba cu subiectul dat insa am remarcat o eroare in comentariul tau legat de persoana ta.
“Blogul va fi un fel de jurnal. Dar e si o aducere aminte la sperantele noastre.
===>Vreau sa ca sa cititi <=== in el orice tine de dorinta de mai bine. Dar nu in sens material."
Sper ca nu am deranjat. Multumesc
Multumesc frumos
Leave A Reply